Selasa, 27 Juni 2017

Yamaha Scorpio 223cc The Laleur Hejo

Yamaha Scorpio 225cc The Laleur Hejo 1

OTOMOTIF.ORG -  Membangun sepeda motor impian. Kini hal itu menjadi mimpi besar untuk sebagian orang. Ingin tampil gaya, itulah alasan utama dalam membangun sepeda motor custom. Salah satunya adalah pria yang bernama Aang Khaerudin.

Yamaha Scorpio 225cc The Laleur Hejo 2

Berbekal inspirasi dari konsep supermoto klasik yang gagah. Aang Khaerudin menyerahkan pengerjaan membangun sebuah sepeda motor Yamaha Scorpio 223cc kepada Haris Streetouzcka owner dari Glinding Kustom. Ini butuh penyesuaian terhadap design dan karakteristik dari sebuah Yamaha Scorpio ini.

Yamaha Scorpio 225cc The Laleur Hejo 3

Butuh penyesuaian? Kenapa demikian? Ya, harus dilakukan penyesuaian. mengingat fostur dari pemilik sepeda motor ini seperti kebanyakan tinggi dari masyarakat Indonesia. Rata-rata tinggi orang Indonesia di kisaran 165cm. Sedangkan design yang diinginkan adalah tinggi dan gagah sesuai dengan gaya supermoto klasik.

Yamaha Scorpio 225cc The Laleur Hejo 4

Dan penyesuaian yang dilakukan adalah dengan melakukan re-design terhadap kaki-kaki terutama sektor roda. Urusan roda sudah di kustom, velg menggunakan ring 14 lebar 5 inch di belakang dan 3 inch di depan. Ban menggunakan ukuran 150 dan 120 ring 14. Untuk shock depan mengunakan bawaan dari Yamaha Scorpio sedangkan swingarm di kustom.

Yamaha Scorpio 225cc The Laleur Hejo 5

Kenapa menggunakan velg ring 14 bukannya ring 17 seperti kebanyakan supermoto? simple saja "Biar lucu ajah" jawab kang Aang dengan santai. Sedangkan untuk penamaan kang Aang memilih untuk menamai sepeda motor ini dengan nama "Laleur Hejo" atau dalam bahasa Indonesia "Lalat Hijau". Ada apa dengan lalat hijau? Entahlah.

Yamaha Scorpio 225cc The Laleur Hejo 5

Jika anda bertanya mengenai spesifikasi dan data modifikasi. Tidak banyak yang di ungkapkan, namun seperti kebanyakan builder kang Haris Streetouzcka selalu melakukan manually/hand made modification "tanpa harus membeli" secara utuh.

Yamaha Scorpio 225cc The Laleur Hejo 6

Sebagai sebuah informasi, untuk frames sudah dimodifikasi dan di sesuaikan. Untuk bagian sub-frames tim dari Glinding Custom merubah total dengan pipa baru dan body pun di buat ulang untuk mendapatkan hasil yang benar-benar sesuai dan terlihat minimalis "sedap dipandang mata".

Yamaha Scorpio 225cc The Laleur Hejo 7

Ini pertanyaan umum. Bagaimana dengan kesetabilan motor ketika dikendarai? Apakah aman? Untuk menjaga kesetabilan dalam berkendara stang sudah mengaplikasikan jenis fatbar agar handling menjadi lebih baik dan enak ketika dikendarai "naik Laleur Hejo tidak akan bikin pegal linu" juga "biar bisa ngedrift" ungkap kang Aang.

Yamaha Scorpio 225cc The Laleur Hejo 8

Ada pertanyaan lain? silahkan hubungi kang Haris Streetouzcka.

Sabtu, 24 Juni 2017

Suzuki Thunder 125cc Custom Cafe Brat

Suzuki Thunder 125cc Custom Cafe Brat 1

OTOMOTIF.ORG - Andre Dharmawan adalah seorang fotografer yang suka bepergian, makan dan menjajaki hal baru. Seorang yang memiliki bisnis fotografi yang berbasis di Jakarta, Indonesia. Desain yang eksentrik, bisa anda lihat pada sepeda motor yang dia kirimkan ceritanya dan kini dipajang disini. Mari kita simak cerita yang ditulis olehnya dibawah ini.

Suzuki Thunder 125cc Custom Cafe Brat 2

Bertahun-tahun yang lalu ketika saya berada di Bali untuk bekerja, saya bertemu dengan teman baru dan lama, mereka membawa skuter kustom mereka sendiri (yaitu streetcubs) dan saya sangat senang. Dalam benak, terpikir "Saya juga ingin memiliki sebuah sepeda motor custom yang elegan serta menarik perhatian para pejalan kaki yang melihatnya".

Suzuki Thunder 125cc Custom Cafe Brat 3

Mereka bilang sepeda custom sangat populer di Bali. Lalu saya berselancar dan mendapatkan informasi lebih lanjut tentang motor custom, sampai saya bergabung dengan grup CRI di Facebook dan saya melihat banyak orang kreatif yang mengilhami saya untuk membangun motor ini. Saya pun semakin bersemangat untuk hal itu.

Suzuki Thunder 125cc Custom Cafe Brat 4

Sudah diceritakan oleh Mas Imam diatas. Bahwa saya bukannlah seorang yang ahli dan membangun sepeda motor kustom. Untuk itu, saya bekerja sama dengan beberapa vendor yang bisa membuat motor impian saya menjadi kenyataan. Dan hal yang pertama kali saya cari adalah ispirasi dalam membangun sepeda motor ini namun "ingin tampil beda".

Suzuki Thunder 125cc Custom Cafe Brat 5

Ini adalah temuan bahan sepeda motor yang menarik untuk saya buat menjadi sebuah sepeda motor custom. Ini adalah sebuah sepeda motor Suzuki Thunder 125cc keluaran tahun 2005. Saya berencana membangun motor yang bagus dan fotogenik agar bisa melaju ke kantor. Dengan cc kecil dan sedikit konsumsi gas "irit bahan bakar irit duit". Ha ha.

Suzuki Thunder 125cc Custom Cafe Brat 6

Di motor pertama ini, saya mencoba menggabungkan bingkai BMW R80 dan Honda CB Dream 305 gastank (keduanya adalah favorit saya!) Dengan sedikit sentuhan kulit untuk menghadirkan gaya klasik nan elegan. Membangun sepeda motor impian menjadi kenyataan.

Suzuki Thunder 125cc Custom Cafe Brat 7

Tapi sebagai gadget, mid-gadget saya tidak ingin tetap bergaya klasik, iya saya juga ingin terlihat futuristik! Jadi saya menggabungkan tachometer digital dan lampu LED. Beberapa bagian mesin ditingkatkan, karena saya memiliki roda baru yang cukup besar. Saya menggabungkan bagian Honda Tiger dan Kawasaki Ninja untuk menjalankan motor ini.

Tantangan paling sulit yang dihadapi saya adalah ketika kita membangun basic frame. Bagaimana dengan logo atau identitas untuk sepeda motor ini? Ya setiap orang pasti ingin memiliki identitas. Pertanyaan yang sangat sulit karena saya tidak memasang logo saya di motor saya jadi saya memasang logo guntur sebagai gantinya. Ha ha.

Jadi disebut gaya apa sepeda motor Suzuki Thunder 125 ini? Entahlah, cafe racer, brat dengan sentuhan bobber seat style. Jadi silahkan sebutkan saja, apa gaya yang anda inginkan untuk sepeda ini. Anda bisa menamai itu sendiri.

Bagaimana ketika dikendarai? Apakah nyaman? Itu pertanyaan yang saya tunggu. Seperti kebanyakan sepeda motor custom yang lain. Sepeda ini stabil, aman, sangat tampan namun sedikit kurang nyaman. Tapi hei, orang bilang  "beauty is pain" benar kan? lol Ha ha.

Jika anda bertanya apakah akan ada proyek lain kedepannya? Hobi baru ini mulai merasuki otak saya dan mereka ingin saya membangun yang lain. Ha ha. Kita tunggu nanti saja, mungkin ada inspirasi yang bisa membuat saya membangun sepeda motor unik lainnya. Semoga dengan mesin yang lebih besar.

Artikel oleh: Andre Dharmawan

Minggu, 11 Juni 2017

Oli Motor Dan Oli Mobil Tuh Beda

Beda Oli Mesin Mobil dan Oli Motor 1

OTOMOTIF.ORG - Walau terlihat sama, sebenarnya oli motor dan mobil tuh beda. Oli motor di buat khusus untuk pengunaan kopling basah. Jika oli mobil di gunakan di motor biasanya akan mengalami slip kopling. Karena oli mobil menggunakan bahan aditif yang makin lama makin licin.

Nah, sekarang kan ada motor yang tidak. Menggunakan kopling basah, macem motor matik. bisa kah di gunakan? Jawabannya bisa. Jadi maksudnya, oli mobil tidak cocok di gunakan buat mesin motor kopling basah.

Tapi, bolehkah oli mobil di pake di motor yang menggunakan kopling basah? Yah silahkan aja, makanan ayam, kambing dan kucing aja bisa kok di makan manusia. Tapi kan kandungan gizinya beda. Nah, kandungan gizi itu kalo di oli itu sebutannya aditif.

Lalu bagaimana membedakan oli motor dengan oli mobil. Kalo di beberapa merek sih mudah. Misal merek Shell, Shell Helix itu buat mobil, sedang Shell Advance buat motor, kalo Pertamina, Fastron buat mobil, Enduro buat motor atau bisa juga lihat gambar di kemasannya aja. Gambar motor, ya oli motor, kalo gambar mesin biasanya oli mobil.

Beda Oli Mesin Mobil dan Oli Motor 2

kalo gak ada gambar atau type di beberapa merek oli import gimana? Kan oli mobil atau oli motor tetep kemasannya tertulis motor oil. Gampang, tinggal lihat aja API Servicenya, antara oli motor dan mobil punya standarisasi beda.

Biasanya, oli mobil mencantumkan standardisasi lembaga macam ILSAC (International Legal Services Advisory Council) atau ACEA (Association of Consulting Engineers Australia) yang fokus mesin industri termasuk mobil.

Sedang untuk motor, ciri utamanya memakai standarisasi JASO (Japan Automotive Standart Organization) dibuat lembaga di Jepang. Memang untuk standar mesin motor. Jadi, kalau di situ tertera tulisan JASO-nya, misal JASO MA ataupun MB, maka itu memang rekomendasi untuk motor.

Sedang yang tidak ada tulisan JASO, hanya ACEA, API service atau ILSAC, maka itu jelas untuk mobil. Lah, terus kan sekarang banyak yg pake oli diesel buat motor itu gimana. Katanya bagus buat daleman mesin. Yah, silahkan aja. Ilmubya kan sudah di kasih, zaman dulu juga banyak kok yang pake minyak kelapa buat mesin. Itu terserah ente, kan udah di jelasin panjang lebar. Panjang baik buat istri, lebar kasihan suami.

Artikel oleh: Ujang Sutirta

Minggu, 04 Juni 2017

Yamaha RX King 135cc Cafe Racer

Teguh Setiawan's Yamaha RX-K 135 1

OTOMOTIF.ORG - Well, for a start let me introduce myself. My name is Teguh Setiawan, I'm 24 y/o, I am an engineer college at one of the universities in Jogjakarta, Indonesia. In recent years, two-wheeled vehicles has evolved into a custom culture as often seen in the streets.

Teguh Setiawan's Yamaha RX-K 135 2

The occurrence began around 2012 when I several times saw the custom bikes on the streets, and attending a big event such as "Kustom Fest" that makes me started falling in love with a custom motorcycle especially Cafe Racer.

Teguh Setiawan's Yamaha RX-K 135 3

At the beginning of 2013 I bought my first Cafe Racer custom bike based on the Honda GL100 but I am not satisfied with the performance and the shape of the bike, then in March 2015, I bought a stock bike known as 2004 Yamaha RX K 135, commonly called the Yamaha RX King in my country (Indonesia).

Teguh Setiawan's Yamaha RX-K 135 5

This bike famous for its strong reputation and reliable machine, but because of government regulations on air emissions then this Oil-Burner-are already discontinue now. So lets call this project with “Long Live The King”.

Teguh Setiawan's Yamaha RX-K 135 6

The trick is to keep the quality high, even when the budget is not. And that's what I do on my second bike. I built this bike by myself from the beginning of the process and you should know that I do not have a custom garage or workshop and only armed with makeshift tools at my boarding house garage with the help of a few close friends for welding and painting processes.

Teguh Setiawan's Yamaha RX-K 135 7

This project takes a long time because of financial constraints, tools, and skills. But slowly it stakeholder concept become to reality for a “New Kids on the Block” like me. At least it took about 10 months to complete the project, although there are still some minor deficiencies in various angles.

Teguh Setiawan's Yamaha RX-K 135 8

I was only armed with a little knowledge from various sources such as magazines, videos on YouTube and watch the process of building custom bikes on my friends workshop. The process begins with finding the reference model of the Cafe Racer in several sources and I got the idea to build such a classic Yamaha TZ or Honda RC with full fairing. Then I started to make an initial concept and think of what needs to be done on this bike.

Teguh Setiawan's Yamaha RX-K 135 9

According to the design that I created on a drawing-card and cardboard,The first thing I did after unpacking the body is removing the engine and wiring then cutting off the rear sub-frame, leaving only the main frame. Then re-create the rear sub-frame with a 3/4 inch pipe of 2 mm thickness for get the perfect angle for riding position where before I’ve had made a square-shaped swing arm.

Teguh Setiawan's Yamaha RX-K 135 10

The difficult thing is to make a new gas tank because I did not have the expertise for it, then I look for a suitable tank in custom shop but still have not found a suitable one. Finally I chose to use an aftermarket tank, from classic Suzuki A100. I chose it because it has sleek shape and length enough. For the Engine, still with factory stock specification with only rebuilding and powder coated finishing my friend workshop.

Teguh Setiawan's Yamaha RX-K 135 11

A sheet of 0.8 mm galvanized plate is cut and shaped according to the fairing and hornet pattern that I made in cardboard. This is another challenge for me because of the shape that must be made to have perfect curve just by using makeshift tools like hammer and without English wheel. But finally done for that work with satisfying enough results.

Teguh Setiawan's Yamaha RX-K 135 12

The shopping list started with all the items that I need. A Rental tachometer fitted in front of custom upper triple T. The riding position was revised by fitting Ride It clip-on bars with simple control panels and a set of custom mounted rear-set foot pegs from Yoshimura.

Teguh Setiawan's Yamaha RX-K 135 13

I use original front and rear hub with polished Champ Rim fitted with Swallow S212 tire for both. Front brake and telescopic front fork are factory stock when rear brake switch to Nissin aftermarket disc brake and use Showa mono shock (later changed to confessional double shock for classic view reason).

Teguh Setiawan's Yamaha RX-K 135 4

All electricity put on below the gas tank when custom battery box hidden below custom seat with custom chrome battery cover. The special thing are this bike still leave rear seat with removable hornet for pillion passenger in emergency use. For remove the hornet easily by open the two bolt on it. For your information, that my bike is not only parked at my garage but also for daily use.

Teguh Setiawan's Yamaha RX-K 135 14

When it came time to paint the bike, the frame, swing arm, front fender and front fork painted with solid black and the body of solid blue with a mix of black on the fairing. When finished painting the body seems to be good if added Yamaha classic striping. After applying the finishing touches, lucky number 92 on both sides of the fairing according to the year of my birth, the whole lot given layer of a clear end.

Build Sheet:
  • Fairing and hornet in handcrafted 0,8mm Galvalum Plate
  • Custom seat with removable hornet for pillion passenger
  • 1x 3,5 Ampere Battery with custom box and cover
  • Custom exhaust systems
  • Clip-on handlebars, bar-end mirrors
  • 5" H4 headlight and LED strip stoplight
  • Renthal LED Tachometer
  • Custom turn signals.
  • Custom driver footpegs

Build and Story : Teguh Setiawan,  IG : @setiawan_teguh
Photo Credit  : Fabri Zulanudin,   IG : @fabrizul

Kamis, 25 Mei 2017

Test Ride All New Honda CBR250RR

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 1

OTOMOTIF.ORG - From the time I am watching three Indonesian color variations lining up, there was a clearly different presence from 250 full cowl sports so far. I first admired this before I was able to experience the performance of running, which was to pursue class No.1 at the start acceleration, overtaking acceleration, and maximum speed.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 2

Design and color do not mention so much because there are individual preferences, but it is different from the others that the red fade color was included in matte black, named Matte Gun Powder Black Metallic like Evangelion Sword Silver, and Victory Red which the super sportiness where vehicle price is about IDR 70 Million strengthened strengthening, classless feeling due to individualized and elaborate shaping and detail.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 3

It stands out more than rivals. There were still a lot of 2 strokes, some people who know the '80s have people saying "It was good in the past" and sometimes hear that opinion for a while, but to me, Modern people who can ride such a cool 250 are better.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 5

Striped items with exterior etc removed are also placed, and I am surprised at the compactness of the newly developed water cooled DOHC 4 valve inline 2-cylinder engine loaded on a steel pipe truss frame.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 5

A truss frame was already drawn on the initial idea sketch drawn by LPL person who was released at the time of technical explanation before test drive. In that explanation, I also heard that the 2-cylinder CBR was born as a trigger from the demand for "overwhelming product" from Indonesia, which has a larger market than other country.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 6

It is sold in Indonesia before, but unlike the Indonesian specification wearing a bias tire, the Japanese specification wear a radial tire (DUNLOP GPR - 300), accordingly the front fork raises the spring rate and damping power Increased, rear suspension has also undergone setting change. The engine is also seasoned a bit differently, while the maximum output is almost the same.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 7

It looks like a spartan style that bounced ass totally, but better than the one I imagined straddling. The feet reach from the sensationally higher than the seat height of 790 mm. A slim body with big constriction where people ride and a sheet shape with thinned front are effective.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 8

While clamping the separate handle under the top bridge, the front stop is moderate, the handle grip position is not far, and the burden on the wrist and elbow is not applied. The forward tilting of the body is not too moderate.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 9

During riding, the height is 170 cm rider and the position of the hand is comfortably below the position of Heso. The step position is under the center of the buttocks, not too far behind, it's not too much, it will not be a cramped riding position. It is a tank shape which knee grip is easy to do and the fit feeling with the body is good. It was a surprisingly gentle ride posture when trying on a looks like an outlook.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 10

Front leg around which adopted inverted formula made by SHOWA. High sliding valve with a diameter of 37 mm ensures high rigidity and high tracking ability by reducing unsprung mass. By using the damper only on the left side, we are trying to optimize the left and right weight balance of the steering system and reduce the sliding resistance as well as attaching the front brake to the right side.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 11

In addition to placing the primary drive gear inside the cam chain for compactification, the separate oil pump is also integrated on the right front side of the engine lower case, the clutch release mechanism is arranged on the left side, and the width of the ACG housing Set on the inside, place the water pump on the cylinder head as well as the RC 213V.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 12

You should not judge it looking the same as a person. Personal small frustration is that it is difficult to operate the turn signal switch with your thumb while grasping the grip because the fingers are short. I am glad that the position is a bit higher. It seems familiar if you ride for a long time, but it is hard to say that there is no discomfort from the beginning.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 13

Brake adopts single 240 mm φ at the rear, single disc of φ 310 mm at the front respectively. In addition, we adopted a newly designed wave shape both before and after. The ABS specification is also type-set.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 14

Styling that expresses "strength" with a rigid, lumpy surface configuration, and expresses "speed" by a sharp edge. Without worrying, even when connecting the clutch with extremely low rotation it will start moving smoothly. It is a high rotation type called the red zone from 14,000 rotations, but the torque of low and medium speed is not too much or too little.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 15

Adopt full digital meter which designs the frame surrounding the liquid crystal area as thin as possible and increases the size of the liquid crystal part to improve visibility. Adopted lap timer and gear position indicator.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 16

By narrowing down the leading edge of the sheet from the rear end of the tank, ease of knee grip and good feetability are realized. If you can open it, the torque will spring up, and if you are going to sports riding, if you put it from 10,000 to 13,000 rotations, you can definitely enjoy the power that you can say the strongest in the class.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 17

The body adopts a newly designed steel pipe truss structure. In addition to having both strength and suppleness, it corresponds to a high power power unit. Although the vibration of the engine is well controlled by the balancer, it has a beat feeling as the rotation becomes high, the sound of the exhaust also gains power, the speed that it aimed at No.1 is not so fast It is fast enough.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 18

Dual headlight is LEDized. The taillight which always turns on adopts line light emission by the light guide structure. The stop lamp that lights up during braking expresses sparkle emission with a reflector structure.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 19

There are many noteworthy points of this CBR250RR, but the most important thing is the introduction of electronically controlled throttle. As a result, we set up three stages of riding modes: "Comfort", "Sport" and "Sport +". These three are not subtle differences but clearly different.

Test Ride All New Honda CBR250RR Indonesia 20

When set to "Comfort", even if the throttle is quickly opened wide, the reaction of the engine is gentle and it takes time to wait until the high engine speed range is reached. "Sport +" is the most sporty response linearly to the right hand.

"Sport" is somewhere in between. As I started to test drive and brought it to the winding suddenly, I always thought that 'Sport +' mode is still fun and I thought 'Are you in need of other modes?', But when I run like a breath With "Sport +", the motion of the motorcycle body was too agile by throttle operation.

If you turn off the throttle, you can change the mode while driving, so if you change to "Comfort" with the left index finger, you can smoothly and smoothly cruising without threatening throttle operation. When entering the town where stop and goes as it is, Motomota by departure and acceleration.

So right is "Sport". At first I was skeptical, but this is. Since its characteristics change greatly, it will not make you feel at ease of use. Thanks to being an electronically controlled throttle, not only the riding mode but also the angle of the power coming out can be perceived properly, it is powerful and fast, but there is ease of riding, which also leads to safety. I think that adoption is correct.

The feeling made up of the motorcycle body, suspension, tire, brake is wonderful, even if you apply strong brakes strongly, you can control it as you want without hitting it. The entrance to the corner is a light body work and the degrees of freedom and stability after leaning are high. I felt that the front fork is top class in this class in particular.

Together with the rear suspension nose dive is small, damping works and follows the road surface. It is being told that the tire is always in contact with the ground, and whirling after sinking is pleasant anyway.

It is light but I also like not being too light. There is no tricky movement at all. This will allow a wide range of skill riders to enjoy sporty cornering. Because I have a high level of running, I feel luxurious, I thought I would like it if I strengthened the rear shock damping (especially elongation) a bit more.

In sports performance including speed, this CBR250RR has left one head. It was the manufacturer's claim and the driving performance as the previous reputation. It is directly linked to the pleasures of running, but the attraction of motorcycles is not only that it's interesting.

There are now various models from various companies. Besides being side by side, price differences and personality have become clear. Which, above or below, is not a good bad but a parallel world that has a different charm. While experiencing Honda's rewinding, I realized the interesting thing that this category has matured.

Specifications :
  • Total Length x Width x Total Height: 2,065 x 725 x 1,095 mm
  • Wheel Base: 1,390 mm, Minimum Ground Height: 145 mm
  • Seat Height: 790 mm, Vehicle Weight: 165 <167> kg
  • Type: water cooled 4 stroke in-line 2 cylinder DOHC 4 valve
  • Total displacement: 249 cm 3, bore × stroke: 62.0 × 41.3 mm
  • Compression ratio: 11.5, maximum output: 28 kw (38 PS) / 12, 500 rpm
  • maximum torque: 23 N · m Kgf · m) / 11,000 rpm
  • Fuel supply device: Electronically controlled fuel injection device (PGM - FI)
  • Starting method: Self type
  • Ignition type: Transistor type battery ignition
  • Fuel tank capacity: 14 L
  • Clutch type: Spring
  • Transmission type: constant meshing type 6 speed return
  • Frame type: Diamond, Caster: 24.30°, Trail: 92 mm
  • Brake (front × rear): Hydraulic single disc × Hydraulic single disc
  • Tire (front × back): 110 / 70 R 17 M / C 54 H × 140/70 R 17 M / C 66 H
  • Suspension system (front × back): Telescopic type (inverted type) × Swing arm type (Pro link)